Viertal peddelt per fiets naar Santiago de Compostela
HARENKARSPEL – Willem Half, Gerard Suiker, Jan Karsten en Cor Beemsterboer vertrekken, begeleid door Jan Boots en Willem Dekker (van Autoschade WPD), donderdag 1 mei (Hemelvaartsdag) per fiets naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela. Wat zet mensen er toe een dergelijke monstertocht te ondernemen? Cor Beemsterboer licht toe.
“Iedereen heeft wel eens van dit bedevaartsoord gehoord, maar weinigen weten de oorsprong. In 813 ontdekte een kluizenaar het graf van Jacobus de Meerdere (Santiago el Mayor). Jacobus behoorde tot de apostelen van Jezus. Jacobus predikte het evangelie in Palestina en volgens de overlevering later ook in Noord-Spanje. Na zijn terugkeer in Palestina werd hij als een der eersten van de apostelen onthoofd. De legende gaat dat hij daarna in een boot werd gelegd, waarin twee van zijn discipelen meereisden. Het verhaal gaat verder dat de boot vanzelf de Galicische kust bereikte en uiteindelijk varende over de rivier de Ulla in Padron aan land kwam. Het dode lichaam werd aan de berg Libredón begraven. Na de ontdekking van de apostolische graftombe is er een voortdurende pelgrimage op gang gekomen.” (kijk ook op www.santiago.nl/achtergronden.php).
Zegen pastoor
Beemsterboer vervolgt: “De tocht heeft met Jacobus te maken en daarom is ons vertrekpunt de kerk in Tuitjenhorn, want deze parochie draagt de naam van Jacobus de Meerdere. Pastoor Berkhout wil ons graag de zegen geven bij ons vertrek, waarbij de klokken ons bij de start zullen begeleiden. Ja, we gaan natuurlijk eerst naar de Hoogmis. Wij hopen dat bij ons vertrek er tevens een groep fietsers ons door de dorpen zal begeleiden op onze weg naar het zuiden. Onze route gaat via Maastricht naar Aken, waar wij de fietsroute langs oude wegen zullen oppakken. De route gaat dan door de Ardennen, langs Troyes, Nevers, Rocamadour naar Lourdes. Na het bezoek aan Lourdes gaan wij de Pyreneeën over en gaan dan rechtsaf naar de Atlantische kust, het laatste stuk in Spanje is ruim duizend kilometer. De afstand vanaf Aken tot Santiago is circa zevenentwintighonderd kilometer. Wij komen met onze aanrijroute en uitstapjes ruimschoots boven de drieduizend kilometer uit.”
Tja, als je ’t vlug zegt lijkt het niet veel…
Het waarom
“Het idee voor deze tocht is ontstaan tijdens – jawel – de Warmenhuizer kermis. Een jaar of vijf geleden raakte ik in gesprek met mijn zwager Jan Boots en spraken wij over de mogelijke plannen na mijn zestigste verjaardag. Ik zou kunnen blijven doorwerken, fulltime of parttime, of helemaal stoppen en dan reizen maken op de fiets. Jan kwam toen met de suggestie om een fietstocht naar Santiago de Compostela. Na eh ‘enige’ biertjes spraken wij af dat wij samen de tocht op de fiets zouden maken als ik niet meer fulltime zou werken. Ik ging in training en reed onder andere de ‘Marmotte’ en tweemaal de ‘Dolomieten marathon’. De vrouw van Jan, mijn zus, werd ernstig ziek en is drie jaar geleden veel te jong overleden. Hij had andere zaken aan zijn hoofd en kon zich er niet toe zetten de fiets te pakken. Begin 2007 heeft hij te kennen gegeven dat hij definitief niet mee ging fietsen. Als ik met andere mensen de tocht ging maken, wilde hij ons wel met een vervoermiddel begeleiden. Tijdens de wekelijkse tochten van onze fietsploeg ‘Fietsclub 77 Warmenhuizen’, oftewel de ‘Slagroomploeg’ had ik af en toe wel eens bij deze en gene gepolst of men in zou zijn voor een lange tocht. Een aantal van hen was zeer geïnteresseerd om deze tocht te maken.”
In de loop van 2007 werden de contouren al duidelijker. De potentiële mede bedevaartgangers deden hun definitieve toezeggingen. Een andere zwager van Beemsterboer, Willem Dekker, vond het voor Jan een beetje eenzaam en offerde zich op om samen met hem de begeleiding te verzorgen.
Ervaring
“Een aantal van ons heeft wel een aantal tochten van meerdere dagen, zoals de Ronde van Nederland, gemaakt. Regelmatig rijden wij eendaagse toertochten van circa honderdvijftig kilometer. Een tocht van enkele weken is van een andere orde. Door onze regelmatige trainingen zit het wel goed met de spieren. Onze grootste zorg is toch wel de conditie van ons zitvlak. Met een goede hygiëne en een beetje uierzalf moet het wel lukken, denken wij…”
Hoe de tocht wordt gefinancierd? “Willem Dekker, van Auto de Banne Occasions in Dirkshorn stelt de begeleidende bus en de kleding ter beschikking. Wij rijden allemaal in hetzelfde tenue. Alle overige kosten betalen wij zelf.”
Reis en tijdschema
“Op 1 mei worden wij vanaf de kerk in Tuitjenhorn uitgeleide gedaan door de pastoor, familie en kennissen. Naar verwachting vergezelt een redelijk aantal leden van de slagroomploeg ons een eind richting Amsterdam. We verwachten na drie dagen in Aken te arriveren, waarna wij vanaf hier de route langs oude wegen oppakken. Wij maken gebruik van handige boekjes, waarin naast de route allerlei bezienswaardigheden staan beschreven. Het is de bedoeling dat wij naast het asfalt ook oog hebben voor culturele- geschiedkundige en toeristische bezienswaardigheden. We slapen in tentjes en op campings. Het is onze bedoeling om op of voor 1 juni weer thuis te zijn.”
